CORRELATION OF AGE AND WORKING PERIOD TOWARDS PRODUCTIVITY IN THE CRAB (Portunus Pelagicus) PEELING PROCESS AT THE HARIYANTO MINIPLANT, LABUHAN MARINGGAI, EAST LAMPUNG
Authors
Bagus Hadiwinata , Toga Mahaji , Niken Dharmayanti , Widya Damayanti , Rina Ardiyanti RitongaDOI:
10.29303/jp.v15i4.1590Published:
2025-08-22Issue:
Vol. 15 No. 4 (2025): JURNAL PERIKANANKeywords:
Productivity, crab peeling, correlation, yieldArticles
Downloads
How to Cite
Downloads
Abstract
The purpose of this study was to analyze the influence of age and length of service on employee productivity in the crab peeling process. The product observed was peeled crab meat as a raw material for canned crab canning. The practical method used was observation of the crab peeling process flow, as well as observation of the influence of age and length of service on employee work productivity by also observing the yield produced. The results showed that the correlation between age and length of service in peeling had no correlation with productivity in crab peeling. The proportion of meat included jumbo meat of 4.5%, claw meat of 6.4%, flower 9.9%, and special 6.4%. The yield produced from crab peeling was 37.78%.
References
Amrul. (2020). Metode Penelitian Rumus Regresi Linier Berganda. 34–51.
Andriani, M. D., Purnawarman, T., Damayanti, R., & Daulay, S. (2017). Identifikasi Listeria
monocytogenes pada Susu Kambing di Kabupaten Purworejo Jawa Tengah. Jurnal Sain
Veteriner, 34(1), 16. https://doi.org/10.22146/jsv.22809
Anggraeni, E., Rahayuningsih, M., Nugraha, B. A., Amalia, K. P., Rizky, A., Alan, J. A., &
Faidzin, M. N. (2023). Desain Tempat Pengelolaan Limbah Cangkang Terpadu (Tplct)
Sebagai Upaya Peningkatan Nilai Tambah Limbah Padat Rajungan. Jurnal Teknologi
Industri Pertanian, 33(3), 290–304. https://doi.org/10.24961/j.tek.ind.pert.2023.33.3.290
Apriladijaya, G., Sipahutar1, Y. H., Afifah1, R. A., & Nur Hidayah. (2023). Penerapan GMP
dan SSOP Proses Pasteurisasi Rajungan ( Portunnus pelagicus ) Dalam Kaleng di PT .
PSI , Kota Bandar Lampung , Provinsi Lampung Pendahuluan Rajungan merupakan
komoditas perikanan yang memiliki nilai ekonomis tinggi yang diekspor ke berbagai .
–316.
Aulia, R., Fauzan Aulia, R., & Lubis, I. (2021).
Pengendalian_Suhu_Ruangan_Menggunakan_Menggunakan_. Jurnal Teknik
Informatika Universitas Harapan Medan, 6(2502–7131), 1–9.
Awaludin, Sulfiani, I. (2023). Uji Angka Lempeng Total (Alt) Dan Identifikasi Bakteri Pada
Es Dawet Di Jalan Urip Sumoharjo Kota Makassar. 5, 9–14.
Awami, S. N., Pertanian, F., Wahid, U., Semarang, H., Nurjayanti, E. D., Pertanian, F., Wahid,
U., & Semarang, H. (2018). ( Kasus Di Sentra Pengolahan Rajungan Desa Betahwalang.
Prosiding.
Baswantara, A., Firdaus, A. N., & Astiyani, W. P. (2021). Karakteristik Hambur Balik Akustik
Rajungan (Portunus pelagicus) pada Kondisi Terkontrol. Journal of Science and
Applicative Technology, 5(1), 194. https://doi.org/10.35472/jsat.v5i1.311
Amrul. (2020). Metode Penelitian Rumus Regresi Linier Berganda. 34–51.
Anggraeni, E., Rahayuningsih, M., Nugraha, B. A., Amalia, K. P., Rizky, A., Alan, J. A., &
Faidzin, M. N. (2023). Desain Tempat Pengelolaan Limbah Cangkang Terpadu (Tplct)
Sebagai Upaya Peningkatan Nilai Tambah Limbah Padat Rajungan. Jurnal Teknologi
Industri Pertanian, 33(3), 290–304. https://doi.org/10.24961/j.tek.ind.pert.2023.33.3.290
Awami, S. N., Pertanian, F., Wahid, U., Semarang, H., Nurjayanti, E. D., Pertanian, F., Wahid,
U., & Semarang, H. (2018). ( Kasus Di Sentra Pengolahan Rajungan Desa Betahwalang.
Prosiding.
Baharuddin, A. A., Musa, M. I., & Burhanuddin. (2022). Pengaruh Motivasi Dan Kompetensi
Kerja Terhadap Prestasi Kerja Karyawan Sales. Jurnal Akuntansi, Manajemen Dan
Ekonomi, 1(1), 55–62. https://doi.org/10.56248/jamane.v1i1.13
Baswantara, A., Firdaus, A. N., & Astiyani, W. P. (2021). Karakteristik Hambur Balik Akustik
Rajungan (Portunus pelagicus) pada Kondisi Terkontrol. Journal of Science and
Applicative Technology, 5(1), 194. https://doi.org/10.35472/jsat.v5i1.311
Erawati, E. (2015). Optimalisasi pada tahap penanganan bahan baku rajungan (Portunus
pelagiuc) sebagai produk pengalengan di PT. Pan Putra Samudera, Rembang Jawa Tengah. ADLN-PERPUSTAKAAN UNIVERSITAS AIRLANGGA.
Hulu, D., Lahagu, A., & Telaumbanua, E. (2022). Analisis Lingkungan Kerja Dalam
Meningkatkan Produktivitas Kerja Pegawai Kantor Kecamatan Botomuzoi Kabupaten
Nias. 10(4), 1480–1496.
Isnaini, K. N., Sulistiyani, D. F., & Putri, Z. R. K. (2021). Pelatihan Desain Menggunakan
Aplikasi Canva. SELAPARANG Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 5(1), 291.
https://doi.org/10.31764/jpmb.v5i1.6434
Jumiati. (2019). Mutu Daging Rajungan Pada Miniplant Pengupasan Di Kabupaten Tuban.
Komoditas perikanan yang saat banyak diminati salah adalah memproduksi hasil
perikanan yang baik dan benar , dan sebagian besar hanya pengalengan rajungan . Hasil
tangkapan di Kabupaten Tu. 18(1), 19–27.
Jumiati, M. Z. (2019). Mutu Daging Rajungan Pada Miniplant Pengupasan Di Kabupaten
Tuban Komoditas perikanan yang saat banyak diminati salah adalah memproduksi hasil
perikanan yang baik dan benar , dan sebagian besar hanya pengalengan rajungan . Hasil
tangkapan di Kabupaten Tub. 18(1), 19–27.
Kumbadewi, L. S., Suwendra, I. W., & Susila, G. P. A. J. (2021). Pengaruh Umur, Pengalaman
Kerja, Upah, Teknologi dan Lingkungan Kerja Terhadap Produktivitas Karyawan. E-
Journal Universitas Pendidikan Ganesha, 9, 1–9.
Luklu Shabrina, Widodo Sumiyanto, Hendarni Mulyani, Y. H. S. (2022). Alur produksi ikan
layur (Trichiurus lepturus) di PT. LPB Belawan Sumatera Utara. 213–222.
Maurina, F. Y. H. S. (2021). Pengolahan Rajungan (Portunnus pelagicus) Pasteurisasi dalam
Cup di PT Muria Bahari Indonesia, Kudus, Jawa Tengah. Prosiding Simposium Nasional
VIII Kelautan Dan Perikanan Fakultas Ilmu Kelautan Dan Perikanan, Universitas
Hasanuddin, Makassar, 5 Juni 2021, 45–56.
Mulyana, K., E. (2021). Rajungan dan Kepiting Jadi Komoditas Ekspor Perikanan Utama
Indonesia.
Mubaroq, H., & Jailani, M. (2022). Pemberdayaan Masyarakat Dalam Pembangunan
Kesejahteraan Melalui Usaha Mikro Daging Rajungan Di Desa Tongas Wetan. Jurnal
Ilmu Sosial Dan Ilmu Politik Malikussaleh (JSPM), 3(1), 155.
https://doi.org/10.29103/jspm.v3i1.5775
Natalia, D. A., Dharmayanti, N., & Dewi, F. R. (2021). The Production of Chitosan from Crab
Shell (Portunus sp.) at Room Temperature. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan
Indonesia, 24(3), 301–309. https://doi.org/10.17844/jphpi.v24i3.36635
Panjaitan, & Maludin, S. (2019). Pengaruh Lingkungan Kerja Terhadap Produktivitas Kerja.
Management Analysis Journal, 3(12), 1–12.
Rahmawati, Z. N., Mulyani, R. I., & Utami, K. D. (2022). Pengaruh Suhu dan Waktu
Penyimpanan dengan Masa Simpan Sosis Ikan Gabus (Channa Striata) dan Bayam Merah
(Amaranthus SP). Formosa Journal of Science and Technology, 1(6), 663–672.
https://doi.org/10.55927/fjst.v1i6.1558
Maryani, R. H. S. (2019). Penerapan lean enterprise system pada pengolahan ikan rajungan
di PT. Windika Utama.
Simbolon, D., Nugroho, T., Fajrin, W. A., & Tarigan, D. J. (2022). Penanganan Rajungan Oleh
Pelaku Rantai Pasok, Kaitannya Dengan Penerapan Sistem Traceability Dalam Perikanan
Skala Kecil Di Cirebon, Indonesia. ALBACORE Jurnal Penelitian Perikanan Laut, 4(3),
–370. https://doi.org/10.29244/core.4.3.353-370
Siregar, Y. (2020). Kualitas Hasil Daging Rajungan (PortunusPelagicus) Ditinjau Dari
Peningkatan Mutu K3Dan Produktivitas Keamanan Pangan Di Pt. BumiMenara Internusa.
Skripsi.
Sipahutar, Y., H. (2024). Karateristik mutu pengolahan rajungan (Portunus pelagicus) pasteurisasi dalam kaleng di PT. NCM, Makassar.
Utari, S. P., & Purnomo, W. W. (2023). Penerapan GMP dan Organoleptik Bahan Baku Pada
Pembekuan Udang Vannamei Bentuk CPDTO (Cooked Peeled Deviened Tail) Situbondo
– Jawa Timur. Jurnal Vokasi Ilmu-Ilmu Perikanan (Jvip), 4(1), 01.
https://doi.org/10.35726/jvip.v4i1.1981
Vebrianti, W. O., Permadi, A., & Afifah, R. A. (2023). Rendemen dan Produktivitas Tenaga
Kerja pada Proses Pengolahan Fillet Kakap Merah Beku ( Lutjanus spp ) pada Unit
Pengolahan Ikan di Pasuruan - Jawa Timur. 371–378.
Wulandari, S., & Pramono, H. (2018). Penerapan Pengolahan Limbah Pengalengan Rajungan
(Portunus Pelagicus) di PT. Sumber Mina Bahari Rembang Jawa Tengah Processing of
waste of canning and swimming crab (Portunus pelagicus) in PT. Sumber Mina Bahari
Rembang, Central Java. Journal of Marine and Coastal Science, 7(2), 3–4.
Yusran, M., Rauf, A., Doktor, P., Perikanan, I., Universitas, P., Indonesia, M., Indonesia, U.
M., & Kimia, P. (2023). Analisis Kimia Oseanografi Pada Habitat Rajungan ( Portunus
pelagicus ) Di Perairan Pesisir Kabupaten Pangkep Oceanographic Chemical Analysis
On Blue Swimming Crab ( Portunus Pelagicus ) Habitat In Coastal Waters Of Pangkep.
VII(2), 214–223