THE EFFECT OF ADDING ASTAXANTHIN TO COMMERCIAL FEEDING ON GROWTH AND SURVIVAL OF WINDU SHRIMP FRENCH (Penaeus mododon)
Authors
T. Fajar Khairullah , Suri Purnama Febri , Hanisah Hanisah , Salamah SalamahDOI:
10.29303/jp.v14i3.815Published:
2024-09-29Issue:
Vol. 14 No. 3 (2024): JURNAL PERIKANANKeywords:
astaxanthin, growth, survival rate, windu shrimpArticles
Downloads
How to Cite
Downloads
Abstract
Tiger prawns are a fishery commodity that has quite high economic value because tiger prawns taste delicious and tasty and their nutritional content is very high. The obstacles often faced in cultivation are slow growth and low survival of tiger prawn fry (Penaeus monodon), so this research aims to analyze the effect of adding astaxanthin to commercial feed on the growth and survival of tiger prawn fry (Penaeus monodon) and determine the best dose of astaxanthin. added to commercial feed can increase the growth and survival of tiger prawns (Penaeus monodon). The research method used was a Completely Randomized Design (CRD) with 4 treatments and 3 three replications. The treatments that will be carried out are: control, PA1 (150 g/ 1/2 kg feed), PA2 (250 g/ 1/2 kg feed) and PA3 (500 g/ 1/2 kg feed). Parameters observed: Absolute Length Growth, Absolute Weight Growth, Daily Growth Rate, Survival rate (SR), Feed Efficiency and Feed Conversion Ratio. The results of this research show that the best effect of Astaxanthin in commercial feed for the growth of tiger prawns is in the PA2 treatment (addition of astaxanthin at a dose of 250 g).
Keywords: astaxanthin, growth, survival rate, tiger prawns
References
Adiwijaya, D. dan Haliman, R.W. (2005). Udang Vannamei Pembudidayaan dan Prospek Pasar Udang Putih Yang Tahan Penyakit. Jakarta: Penebar Swadaya.
Adillah M.A.F., Febri, S.P., Putriningtias, A., Haser, T.F., Islama, D. (2023). Pengaruh Pertumbuhan Probiotik Nitrobacter Pada Wadah Pemeliharaan Terhadap Sintasan Dan Pertumbuhan Ikan Bawal (Colossoma macropomum). Jurnal Akuakultura, Vol 7 (2): 33-37.
Dede, H., Riris, A., Gusti, D. (2014). Evaluasi Tingkat Kesesuaian Kualitas Air Tambak Udang Berdasarkan Produktivitas Primer PT. Tirta Bumi Nirbaya Teluk Hurun Lampung Selatan (Studi Kasus). Maspari Journal. 6 (1), 32-38.
Erma, S. Y. Henni W. M. Rara D. (2014). Efektifitas Pemberian Astaxanthin Pada Peningktan Kecerahan warna ikan badut (Amphipion ocellaris ). Jurnal Rekayasa dan Teknologi Budidaya Perairan. Vol. III No. 1.
Fajar M, Harton A, Mita I, Mia S. (2017). Supplementation of astaxanthin and vitamin E in feed on the development of gonads white shrimp broodstock Litopenaeus vannamei Boone 1931.
Febri, S.P. Purba, F.A., Hanisah, & Gigentika, S. (2022). Development strategy of tiger shrimp (Penaeus monodon) cultivation in traditional ponds in East Aceh District, Aceh Province, Indonesia. Bioflux -Aquaculture, Aquarium, Conservation & Legislation. 15(4), 2142-2151.
Haser, T.F., Febri, S.P., & Nurdin, M.S. (2018). Pengaruh perbedaan suhu terhadap sintasan ikan Bandeng (Chanos chanos Forskall). Prosiding Seminar Nasional Pertanian, 1(1).
Kholifah U., Trasyani N., & Yuniar I. 2008. Pengaruh padat tebar yang berbeda terhadap kelangsungan hidup dan pertumbuhan pada polikultur udang windu (Panaeus monodon Fab) dan ikan bandeng (Chanos Chanos) pada Hapa di tambak Brebes-Jawa Tengah. Neptunus, 14(2):152-158.
Mangampa, M. Busran dan Suswoyo, H. S. (2008). Optimalisasi Padat Tebar Terhadap Sintasan Tokolan Udang Windu Dengan Sistem Aerasi di Tambak.
Meiyana, M dan Minjoyo, H. (2011). Pembesaran Clownfish (Amphiprionocellaris) di Bak Terkendali dengan Penambahan Astaxanthin. Balai Besar Pengembangan Budidaya LautLampung. Hal.1-8.
Mohamad, A, I. Rosidah, l. Walim. (2012). Peningkatan Kecerahan Warna Udang Red cherry (Neocaridina heteropoda) Jantan Melalui Pemberian Astaxanthin dan cahthanxanthin dalam pakan. Vol. 3, No 4, 243-252.
Mita I. (2013). Pemberian Astaxanthin dan vitamin E dalam pakan terhadap perkembangan gonad calon induk udang vaname, (litopenaeus vannamei). Jawa Timur: Institut Pertanian Bogor.
Nazlia, S., Nurhayati., Riski, A.M., Aprita, I.R., Sabri, M., Afriana, S., Febri, S.P. (2023). Growth Performance of Gouramy (Osphronemus gouramy) With the Addition of Activated Charcoal from Tuna (Thunnus sp.) Bone Waste in Feed. Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal. Vol 10 (1): 62-66.
Phonna, Z., Febri, S.P., Hanisah. (2022). Efektivitas Penambahan Astaxanthin pada Pakan Komersil untuk Meningkatkan Kecerahan Warna, Pertumbuhan dan Sintasan Ikan Komet (Carassius auratus). MAHSEER: Jurnal Ilmu-Ilmu Perairan dan Perikanan, Vol 4 (1): 17-26.
Ranggayoni, N.P., Febri, S.F., Isma, M.F., Hasri, I. (2021). Pengaruh penambahan ekstrak kunyit (Curcuma domestica) pada pakan komersil terhadap pertumbuhan dan kelangsungan hidup ikan peres (Osteochillus kappeni). Arwana: Jurnal Ilmiah Program Studi Perairan, Vol 3 (2): 75-81.
Saltin, A., Muhammad, I., Agus, K. (2016). Pengaruh Penambahan Minyak Ikan Salmon dalam Pakan terhadap Pertumbuhan dan Sintasan Post Larva Udang Windu (Penaeus monodon). Media Akuatika. 1 (4), 234-242.
Simamora, S.D., Febri, S.P., & Rosmaiti. (2021). Pengaruh dosis probiotik em-4 (effective mikroorganisme-4) dalam pakan komersil terhadap peningkatan pertumbuhan dan kelangsungan hidup ikan patin siam (Pangasisus hypophthalmus). Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal. 8 (3): 131-137.
Simbolon, SM., Mulyani, C., Febri, SP. (2021). Efektivitas Penambahan Ekstrak Buah Pepaya Pada Pakan Terhadap Peningkatan Kecerahan Warna Ikan Mas Koi (Cyprinus carpio). Jurnal Kelautan dan Perikanan Indonesia, 1(1): 1 –9.
Soemardjati, W dan Suriawan, A. (2007). Petunjuk Teknis Budidaya Udang Vannamei Litopenaeus vannamei di Tambak. Departemen Kelautan dan Perikanan, Direktorat Jenderal Perikanan Budidaya. Balai Budidaya Air Payau Situbondo. 12-16 hlm.
Sofian, D. Jusadi, S. Nuryati. (2016). Pertumbuhan dan Status Antioksidan Ikan Gurami yang Diberi Level Suplementasi Astaxanthin Berbeda. Jurnal Akuakultur Indonesia. 15(1): 24-31.
Syahputra, N., Febri, S.P., Komariyah, S., Haser, T.F., Aprita, I.K. (2023). Efektivitas Pemberian Kitosan Pada Pakan Terhadap Organoleptik Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus). Jurnal Agroqua, Vol 21 (2): 408-415.
Sutanti, A. (2009). Pengaruh pemberian bakteri Probiotik Vibrio SKT-b melalui Artemia dengn dosis yang berbeda terhadap pertumbuhan dan kelangsungan hidup pasca larva udang windu panaeus monodon. Institut Pertanian Bogo. Bogor 32 p.
Tantikitti, C. (2014). Kelezatan Pakan dan Sumber Protein Alternatif Pada Pakan Udang. Songklanakarin Journal of Science and Technology 36: 51–55.
Wilson dan Hardy. (2002). Population dynamics and reproductive traits of the ornamental crab porcellana sayana: implitation for fishery management and aquaculture.
Zainuddin, Haryati., Siti, A., Surianti. (2014). Pengaruh Level Karbohidrat dan Frekuensi Pakan Terhadap Rasio Konversi Pakan dan Sintasan Juvenil Litopenaeus Vannamei. Jurnal Perikanan (J. Fish. Sci.). XVI (1), 29-34.
Author Biographies
T. Fajar Khairullah, Universitas Samudra
Prodi Akuakultur Fakultas Pertanian
Hanisah Hanisah, Universitas Samudra
Prodi Agribisnis Fakultas Pertanian
Salamah Salamah, Universitas Malikussaleh
Prodi Akuakultur Fakultas Pertanian