VARIATIONS IN THE ADDITION OF SNAKEHEAD FISH (Channa striata) FLOUR ON THE LEVEL OF FAVORABILITY AND NUTRITIONAL PROFILE OF VELVET BEAN TEMPEH
Authors
Achmad Syauqibik , Junianto Junianto , Nur Fitrianto , Iis RostiniDOI:
10.29303/jp.v15i3.1484Published:
2025-05-20Issue:
Vol. 15 No. 3 (2025): JURNAL PERIKANANKeywords:
Albumin, Organoleptic, Proximate, Snakehead Fish, Velvet Bean TempehArticles
Downloads
How to Cite
Downloads
Abstract
This research utilizes the potential of snakehead fish (Channa striata) rich in albumin (62.9%) and essential nutrients for functional food development. Snakehead fish has superior nutritional value with 25.2% protein, important minerals such as calcium and phosphorus, and essential amino acids that play roles in growth and immune system. The effort to diversify snakehead fish processing into flour and its fortification into velvet bean (Mucuna pruriens) tempeh was carried out to increase nutritional value and consumer acceptance. The research employed an experimental method with 4 treatments of snakehead fish meat flour addition: 0% (TB0), 8.5% (TB1), 9.5% (TB2), and 10.5% (TB3). Parameters tested included organoleptic properties and proximate analysis. Results showed formula TB2 (9.5%) obtained the highest alternative value (6.58) with 39.34% protein content, 13.89% fat, 8.90% moisture, 2.43% ash, and 43.10% carbohydrate. Compared to control, the addition of snakehead fish flour increased protein content by 8.49% and decreased fat content by 5.39%. It can be concluded that the fortification of 9.5% snakehead fish flour produced velvet bean tempeh with the highest organoleptic acceptance and successfully utilized local food ingredients to produce highly nutritious functional food acceptable to consumers.
References
Afianti, F., & Indrawati, V. (2015). Pengaruh Penambahan Tepung Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus) dan Air Terhadap Sifat Organoleptik Crackers. E-Journal Boga, 4(1), 46–55.
Alkhamdan, T., & Husain, R. (2022). Pemanfaatan Tepung Ikan Gabus (Channa striata) Dalam Pembuatan Kerupuk Ikan. Jambura Fish Processing Journal, 4(1), 25–36.
Amanah, Y. S., Sya’di, Y. K., & Handarsari, E. (2019). Kadar Protein dan Tekstur pada Tempe Koro Benguk dengan Substitusi Kedelai Hitam. Jurnal Pangan Dan Gizi, 9(2), 69–78.
Asfar, M., Tawali, A. B., Pirman., & Mahendradatta, M. (2019). Ekstraksi Albumin Ikan Gabus (Channa striata) pada Titik Isoeletriknya. Jurnal Agercolere, 1(1), 6–12.
Astawan, M. (2015). Kombinasi Kemasan Vakum dan Penyimpanan Dingin untuk Memperpanjang Umur Simpan Tempe Bacem. Jurnal Pangan, 24(2), 125–134.
Dewantara, E. C., Wijayanti, I., & Anggo, A. D. (2019). Karakteristik Fisiko Kimia dan Sensori Pasta Makaroni dengan Penambahan Tepung Ikan Gabus (Channa striata). Jurnal Ilmu Dan Teknologi Perikanan, 1(2), 22–29.
Hadi, A. O., Ofsah, O. N., & Primaningsih, R. A. (2024). Evektifitas Minyak Ikan Gabus (Channa striata) terhadap Penyembuhan Luka Sectio Caesarea pada Tikus Wistar (Rattus norvegicus). Journal of TSCNers, 9(1), 119–128.
Hakim, G. L., Nefasa, A. N., & Abdurrahman, Z. H. (2021). Pengaruh Penambahan Ekstrak Jahe Merah (Zingiber officinale var. rubrum) terhadap Kualitas Organoleptik dan pH Kefir Susu Kambing. Tropical Animal Science, 3(1), 19–25.
Kusnadi, Purgiyanti, & Andari, I. D. (2024). Formulasi Tepung Ikan Gabus dengan Penambahan Ekstrak Rosella terhadap Karakteristik Kimia dan Aktivitas Antioksidan Biskuit Pendamping Air Susu Ibu. Jambura: Journal of Health Sciences and Research, 6(3), 266–276.
Kusumastuti, I., Kusumah, S. H., & Tatang, T. (2022). Daya Terima Panelis terhadap Sifat Sensoris Velva Tomat dengan Penambahan Madu Murni pada berbagai Konsentrasi. Jurnal Fakultas Teknik UNISA Kuningan, 3(2), 456019.
Litaay, C., Mutiara, T. A., Indriati, A., Novianti, F., Nuraini, L., & Rahman, N. (2023). Fortifikasi Tepung Ikan Teri (Stolephorus sp.) terhadap Karakteristik Fisik dan Mikrostruktur Mi Berbasis Sagu. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 26(1), 127–138.
Madjid, U. S. (2021). Produksi Kue Serabi dengan Penambahan Puree dan Tepung Ikan Gabus (Channa striata) sebagai Produk Olahan Tinggi Gizi. Prodi Ilmu dan Teknologi Pangan Fakultas Pertanian. Universitas Hasanuddin. Makassar.
Mahardika, N., Karnila, R., & Edison. (2017). Analisis Komposisi Kimia Daging dan Tepung Ikan Gabus (Channa striata). JOM Unri, 1–8.
Maryam, S. (2015). Potensi Tempe Kacang Hijau (vigna radiata L) Hasil Fermentasi Menggunakan Inokulum Tradisional sebagai Pangan Fungsional. JST (Jurnal Sains Dan Teknologi), 4(2).
Milinda, I. R., Dieny, F. F., Noer, E. R., & Ayustaningwarno, F. (2021). Analisis Sifat Fisik, Organoleptik dan Kandungan Asam Lemak pada Tempe Mete dan Tempe Kedelai. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 10(4), 119–126.
Nadimin, N., & Lestari, R. S. (2019). Peningkatan nilai gizi mikro kudapan lokal melalui subtitusi tepung ikan gabus untuk pencegahan stunting di Sulawesi Selatan. Media Kesehatan Politeknik Kesehatan Makassar, 14(2), 152–157.
Nadimin, Nurjaya, & Lestari, R. S. (2018). Daya Terima terhadap Jajanan Lokal Sulawesi Selatan Subtitusi Tepung Ikan Gabus (Channa striata). Jurnal AcTion: Aceh Nutrition Journal, 3(2), 141–148. https://doi.org/10.30867/action.v3i2.115
Nando, R. P., Suparni, & Dewita. (2015). Studi Pembuatan Biskuit Dengan Penambahan Konsentrat Protein Ikan Gabus (Channa striata). Jom, 1–10.
Ningrum, A., Anggrahini, S., & Setyanings, W. (2019). Valorization of Jack Bean as Raw Material for Indonesian Traditional Food Tempeh and Its Functional Properties. Journal of Applied Sciences, 19(2), 56–61.
Nupitasari, P., Muhlishoh, A., & Ma’rifah, B. (2023). Kandungan Gizi Dan Organoleptik Biskuit Substitusi Tepung Ikan Gabus Dan Tepung Daun Katuk Sebagai Alternatif Camilan Ibu Menyusui. Jurnal Gizi Dan Pangan Soedirman, 7(245). https://doi.org/10.20884/1.jgipas.2023.7.2.9289.
Rahayu, N. A., Cahyanto, M. N., & Indrati, R. (2019). The Pattern of Changes in Protein of Velvet Bean (Mucuna pruriens) during Tempe Fermentation using Raprima Inoculum. Agritech, 39(2), 128–135.
Renol, R., Akbar, M., Finarti, F., Mubin, M., Ula, R., Aristawati, A. T., & Syahril, M. (2023). Analisis Kadar Lemak, Kadar Albumin Dan Uji Organoleptik Pada Biskuit Ikan Gabus (Channa striata). JAGO TOLIS: Jurnal Agrokompleks Tolis, 3(2), 45–52.
Rizqi, F. A. (2019). Karakteristik Mutu Fisik, Kimia dan Sensori Tempe Bacem Koro Pedang (Canavalia ensiformis L.) Hasil Variasi Lama Pemasakan dan Jenis Pengemas. Fakultas Teknologi Pertanian Universitas Jember. Jember.
Safitri, R. A., Ikhsan, M., Putri, I. V. T., Ahda, Y., & Fevria, R. (2021). Conventional Biotechnology Application in Making Soybean Tempeh Aplikasi Bioteknologi Konvensional dalam Pembuatan Tempe Kacang Kedelai. Prosiding Seminar Nasional Biologi, 1(2), 1189–1198.
Sari, C. R. (2017). Kualitas Sosis dengan Variasi Tepung Tempe Koro Benguk (Mucuna pruriens L.) dan Labu Kuning (Cucurbita moschata). Fakultas Teknobiologi. Universitas Atma Jaya. Yogyakarta.
Sari, D. K., Marliyati, S. A., Kustiyah, L., Khomsan, A., & Gantohe, T. M. (2014). Uji Organoleptik Formula Biskuit Fungsional Berbasis Tepung Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus). Agritech, 34(2).
Sopandi, R. M., & Hakiki, D. N. (2024). Formulation of Cookies with Substitution of Fish Cork (Channa Striata) and Moringa (Moringa Oleifera) Flour as Foods Functional Protein Wealthy. E3S Web of Conferences, 482(02001).
Sowdhanya, D., Singh, J., Rasane, P., & Kaur, S. (2024). Nutritional Significance of Velvet Bean (Mucuna pruriens) and Opportunities for Its Processing into Value-Added Products. Journal of Agriculture and Food Research, 15(3), 100921.
Tungadi, R. (2019). Potensi Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus) dalam Mempercepat Penyembuhan Luka. Jambura Fish Processing Journal, 1(1), 46–57.
Valentina, A., Masirah, M., & Lailatussifa, R. (2021). Pengaruh Fortifikasi Jenis Ikan yang Berbeda terhadap Tingkat Kesukaan dan Karakteristik Fisik Mi Basah. Chanos Chanos, 19(1), 125–134.
Wibowo, R. S. A., Yuliatmo, R., Maryati, T., & Pahlawan, I. F. (2020). Enzime For Leather. PT Sepadan Putra Mandiri.
Zulfikar, M., & Fahmi, H. (2019). Penerapan Sistem Pendukung Keputusan Dengan Metode Naïve Bayes Dalam Menentukan Kualitas Bibit Padi Unggul Pada Balai Pertanian Pasar Miring. Jurnal Nasional Komputasi Dan Teknologi Informasi, 2(2), 159–165.